Георги Гьоков:  Когато се гласува нов министър в НС, а премиерът го няма е ясно, че корабът потъва БСП е единствената последователна опозиция

Май 20, 2016 Новини БСП в медиите 0 746

ГЕРБ показва липсата си на капацитети

 „Калфин е четвъртият министър, който си отива, но кабинетът остава и нещата се влошават. Когато се гласува нов министър в НС, а премиера го няма е ясно, че корабът потъва”. Това каза народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на социалната комисия в НС Георги Гьоков. Според него със заявяването първо на едни имена и номинирането на Русинова в последствие за социален министър ГЕРБ показва липсата си на капацитети и кадровата си криза. По думите му не е било важно кой е подходящ за поста, а кой ще се съгласи да го заеме поради тежката криза в министерството и неясния времеви ресурс на правителството. „Проблемът не е в личността на министъра, а в провежданата политика включително и в социалната сфера”, категоричен бе той.
          Гьоков заяви, че ПГ левицата не е подкрепила кандидатурата на Зорница Русинова, защото като опозиция, несъгласна с провежданата от управляващите политика няма как да подкрепя кабинета или промените в него каквито и да са те. „С всичките си действия Борисов показва, че макар по Конституция да сме парламентарна република, в момента сме премиерска”, каза още депутатът.
Ще продължаваме с инициативите си в социалната сфера в защита на нуждаещите се
          „Успяхме да се преборим да влязат в пленарна зала въпроси от социалната сфера - промените в закона за телефон 112, обезщетението за деца с увреждания, защото сме на страната на хората и сме последователни в политиката, която водим”, заяви социалистът. Той бе категоричен бе БСП няма да спре с действията си в тази сфера, защото още от създаването си е последователна в социалната политика и това не може да й се отрече. „Това е едно истински отговорно политическо поведение и ще продължим с: предложенията си за промени в Кодекса на труда, които да водят до осигуряване на повече защита на синдикалните и трудовите права на хората, на трудещите се; предложения за ограничаване на монополите и експлоатацията на трудовите хора; предложенията за повишаване на доходите на хората”, заяви Гьоков. Той подчерта, че единствената алтернатива на бясното неолиберално препускане е едно изцяло ляво управление, каквото България не е имала от 20 години.
          Гьоков бе категоричен, че трябва да има коренна промяна в социалната политика, защото до момента това, което е свършено от това управление и министър Калфин е, че е отнета възможността на много хора да се пенсионират, замразени са социалните плащания на най-уязвимите, теглят се милиарди левове кредити, които ще плащат децата ни и не са взети мерки за справяне с демографската криза.